Nu Donald Trump terug is in het Witte Huis, vormen zijn vroege beleidsmaatregelen al het private equity (PE) landschap. Voor een industrie die gedijt op voorspelbare regelgeving en gunstige belastingvoorwaarden, biedt de nieuwe regering zowel duidelijke kansen als serieuze vragen.
Carried Interest in het Vizier
Trump richt zich opnieuw op de carried interest-maas in de wet, een langdurige belastingvoordeel dat PE-managers in staat stelt om vermogenswinstbelastingtarieven (20%) te betalen in plaats van reguliere inkomenstarieven (tot 37%). Hoewel dit goed valt bij zijn populistische achterban, verzet de industrie zich hevig. De American Investment Council zegt dat het elimineren van dit voordeel langetermijninvesteringen zou ontmoedigen en de creatie van banen zou schaden. (Reuters, feb 2025)
Belastingbeleid en Congreshindernissen
Trump en Republikeinen in het Huis zetten zich in om de belastingverlagingen van 2017 - die dit jaar zouden aflopen - te verlengen, maar worden geconfronteerd met grote fiscale beperkingen. Een door de GOP gesteund begrotingsplan werd in april nipt aangenomen, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor belastinghervorming, maar het is verre van definitief. Democraten verzetten zich, waarschuwend voor toegenomen tekorten en bezuinigingen op sociale programma's. (Reuters, apr 2025)
Handelsbeleid: Onzekerheid aan de Horizon met Tarieven
Trumps harde handelshouding schudt de wereldmarkten opnieuw op. De toenemende tarieven op Chinese import en andere goederen creëren wrijving voor bedrijven met mondiale toeleveringsketens - waarvan vele door PE worden gesteund. M&A-activiteit heeft al een klap gekregen, waarbij sommige bedrijven deals uitstellen of meer risicobeperkende clausules toevoegen. (The Times, apr 2025)
De 401(k) Prijs
De PE-industrie kijkt ook naar een potentiële meevaller: toegang tot 401(k) pensioenfondsen. Trumps ministerie van Arbeid kan een beleid uit 2020 heroverwegen dat private equity in pensioenplannen toestond, wat de regering-Biden later heeft teruggedraaid. Als de deur weer opengaat, zou dit biljoenen aan nieuw kapitaal kunnen ontsluiten - maar niet zonder kritiek op vergoedingen en risico's voor alledaagse beleggers. (Investopedia, 2025)
Conclusie
Voor private equity is Trumps tweede termijn een tweesnijdend zwaard. Deregulering en belastingverlagingen kunnen groei stimuleren, maar handelsonzekerheid en gevechten over belastinghervorming voegen complexiteit toe. Bedrijven die wendbaar en politiek slim blijven, zullen het best gepositioneerd zijn om te profiteren van wat er komt.
Door Fundscouter
Een opiniestuk door Fundscouter